Täljöhalvön

Att leva lite närmare havet, vem har inte fantiserat om att göra det någon gång i livet? Nu kan drömmen vara närmare än du tror. På Täljöhalvön bor du med skärgården som närmsta granne, samtidigt som du har storstadens alla bekvämligheter på behändigt avstånd.

Bo med badrocksavstånd till havet

En strandpromenad planeras att anläggas runt halvön så att det enkelt går att ta sig runt hela viken samt bryggor för sommar och vinterdopp. Här kan du ta en morgontur med kajaken, studera hägern som bygger sitt bo i vassen eller varför inte meditera på bryggan i morgonsolen? Närheten till flertalet varv och marinor i området gör det enkelt för den båtintresserade att ta sig ut i Stockholms skärgård och allt vad den har att erbjuda.

Bo med badrocksavstånd till havet

Täljöhalvön - en grön stadsdel

På Täljöhalvön betyder grön stadsdel något alldeles extra eftersom hela detaljplanen är utformad i samklang med landskapet. I våra hus tas områdets vackra miljö tillvara med fina utblickar från bostadens alla rum, rymliga terrasser och balkonger med fantastiska sollägen och fina naturvyer.

Ambitionen är att restaurera strandängarna och bevara dem för att skapa en skyddad plats för fåglar och fint fiskevatten i viken. De angränsande skogsryggarna lämnas obebyggda för att landskapet ska behålla sin höjdkänsla.
Parker och gröna områden planeras mellan husen för att skapa fina siktlinjer mot havet.

Täljöhalvön - en grön stadsdel

Kommunikationer

I Täljöhalvöns natur gör sig skärgården påmind överallt. Ändå hinner du knappt hoppa på bussen förrän du har tagit dig till det centrala köpcentrumet i Åkersberga med 70-talet butiker, restauranger och caféer. Kliv på Roslagsbanan som
tar dig till Stockholm city på bara en halvtimme. 

När de två områdena Täljö Strandäng och Näsängen är utbyggda kommer en strandpromenad att löpa runt hela Täljöhalvön så att allmänheten kan promenera och cykla längs kuststräckan. Strandpromenaden kommer på så vis att knyta samman cykelvägnätet mellan Svinninge och Åkersberga centrum och utgöra en del av stomnätet för cykelpendling mot Täby/Stockholm. Genom alla stadsdelar i Täljöprojektet kommer cykelleder för pendling att finnas som ett vindskyddat och tryggt alternativ till strandpromenaden. Inom stadsmiljön bildar trottoarer, smågator och stigar en sammanhängande väv som utgör attraktiva cykel- och promenadalternativ.

Kommunikationer

Service & skolor

I Österåkers kommun är det bra att bo för barnfamiljen. Här finns 38 kommunala förskolor och 2 öppna förskolor. Generösa öppettider möter föräldrarnas behov, och utöver normala luncher och mellanmål serveras även frukost.

Den kommunala utbildningsverksamheten består av 20 grundskolor, 3 gymnasium, Komvux, Särvux, SFI samt fritidsgårdar och kommunala musikskolor.

Österåkers kommun satsar även på kultur och kan bland annat erbjuda flera teaterscener, ett modernt bibliotek, en biograf och fyra musikskolor. De årligen återkommande Wira-spelen är något man måste uppleva på plats, och Operafestivalen på Ljusterö är en annan återkommande begivenhet.

Service & skolor

Föreningsliv, sport och fritid

Ett starkt föreningsliv och fantastisk natur bäddar för ett rikt fritidsliv i Österåker. Här ges många möjligheter till olika upplevelser för både kropp och själ. I kommunen finns flera strövområden, till exempel Domarudden och Näsuddens naturreservat, varav det sistnämnda ligger i direkt anslutning till Täljö Strandäng och Näsängen.

Österåkers sportcentrum får varje år 350 000 besök till sina ishallar, bollhallar, konstgräsplaner, och den splitternya skateparken är en självklar favorit hos många ungdomar. I grannområdet Näsängen planeras ny idrottshall och multisportplan.

Kommunen har även gott om allmänna badplatser både i hav och sjö. För de som gillar utomhussport, finns även flera golfbanor och båthamnar, bland annat Svinninge Marina och Österåkers, Åkersbergas samt Ullnas populära golfklubbar.

Föreningsliv, sport och fritid

Vision om Täljöhalvön

Vad definierar en stad? Man skulle kunna beskriva det som en självständig enhet med handel, kommunikation och mänskliga möten. Enligt stadsplanerare Peter Elmlund är stadsdelarna på Täljöhalvön den första riktiga staden som byggs på länge i Sverige. För det här är mer än ”bara” bostadsområden. Täljöhalvöns stadsdelar är nämligen planerade för att locka besökare. Utan dem kan inte handel, restauranger och caféer, som ju är en nödvändig del av staden, bli lönsamma.

Därför kommer Täljöhalvön att erbjuda en attraktiv affärsgata med butiker, caféer och service. Stort fokus har även lagts på att göra vattnet tillgängligt för alla. Här kommer utflyktssugna besökare att kunna bada, fiska och lägga i kajaken vid strandkanten, vilket är en ovanlig lyx i Stockholmsområdet. Och de boende erbjuds en fantastisk stadsmiljö med natur och hav, småstadsliv, strandpromenad och brygga inpå knuten, utan att behöva avstå servicen som en större stad erbjuder.

Vision om Täljöhalvön

Historia

Täljöhalvön har varit en eftertraktad plats att bosätta sig på ända sedan järnåldern. Området var strategiskt beläget på en höjd vid Långhundraledens östra sträckning där man kunde spana efter fiender och samtidigt ha tillgång till sina skepp vid havet.

Från Medeltiden till sent 1800-tal ägdes gårdarna kring Runö av familjer som satte sin prägel på området, bland annat genom att bygga en viktig kvarn som betjänade flera byar. Men det var först vid början av 1900-talet som området befolkades ordentligt i och med att det byggdes en tågstation i Åkersberga, mitt bland åkrar och betesängar. 30 år senare bodde ca 300 personer här. Fortfarande var dock området ett mycket enkelt lantbrukarsamhälle.

Ett spännande, nutida landmärke i anslutning till Täljöhalvön, är Täljövikens kursgård. Det här är en av landets mest kända politiska byggnader, beställd av LO på 1960-talet och ritad av arkitekten Peter Diebitsch. Här möttes regeringen vid behov, Olof Palme var en flitig besökare och självaste Yassir Arafat bodde över när han var på Sverigebesök. Den här betongbyggnaden från 1969 står i princip orörd än idag ­– ett välbehållet designpalats fullt av politisk historia och med en inredning som präglas av 1960-talets designklassiker som Svanenstolar, Bruno Mathssons Karinfåtöljer och guldfärgade Bumlinglampor.

Historia