Lommarstranden

Alldeles intill platsen där Norrtäljeån rinner ut i sjön Lommaren växer Lommarstranden upp, en ny stadsdel i Norrtälje stad. Endast ett par kilometer österut ligger Norrtälje stadskärna och strax söderut finner du Campus Roslagen i det gamla regementsområdet LV3. Lommarstranden kommer med sitt läge, erbjuda vackra utblickar mot sjön Lommaren och Norrtälje stad.

En ny stadsdel i Norrtälje stad

I Lommarstranden bor du mitt i ett ekologiskt hållbart naturområde som lockar människor till naturupplevelser från hela kommunen. Här lever du ett vardagsliv i kombination med friluftsliv som innebär möjligheter till såväl aktivitet som återhämtning – året runt.

Lommaren erbjuder exempelvis på badplats, skridskobana och promenadstråk. Skogspartiet erbjuder i sin tur på motionsspår, pulkabacke och BMX-banor.

Området är under utveckling om det första områdets 500 bostäder beräknas stå färdiga under perioden 2024 – 2028.

En ny stadsdel i Norrtälje stad

Lev ett hållbart vardagsliv

Tanken är att hela Lommarstranden ska bli en stadsdel så bilfri som möjligt. Allt för att bevara befintliga naturvärden i området och för att skapa en trygg tillvaro för lekande barn. Arkitektoniskt har detta resulterat i ett gemensamt parkeringshus mitt i området. 

Huset kommer att kallas för Sociala Noden och även rymma andra gemensamma funktioner såsom källsortering, gemensamhetslokal och cykelverkstad. Noden blir en mötesplats där alla i området kan träffas naturligt, oavsett vilken del av Lommarstranden man bor i – uppe i ”Bergsklättraren” eller nere i ”Orienteraren”.

Lev ett hållbart vardagsliv

Kommunikationer

Lommarstranden är en unik liten pärla i Roslagen. Här har du alla förutsättningar att välja bort bilen för att leva ett mer hållbart vardagsliv. FÖrutom att du bor mitt i en naturskön miljö har du nära till ett av stadens största handelsområden och även en pendlarstation, Campus Roslagen för bussar.

Från Campus Roslagen avgår bussar bland annat till Stockholm, Arlanda och Uppsala som du når på dryga timmen. Flera av bussarna är utrustade med fritt wi-fi som gör att arbetsdagen kan börja redan i Norrtälje för dig som pendlar.

Från hamnarna i Kapellskär och Grisslehamn når du enkelt Åland och Baltikum. Tips! – Åk en dagskryssning till Åland, båtarna avgår från båda hamnarna.

Kommunikationer

Omsorg & skolor

I Norrtälje stad hittar du flera olika förskolor, grundskolor för de små samt flera gymnasieskolor att välja på för de lite äldre. I utbudet finns det både kommunala och fristående skolor. På Campus Roslagen finns det flera eftergymnasiala utbildningar att gå, från centrum cyklar du hit på ett par minuter.

Flera vårdcentraler finns i staden och även kommunens gemensamma sjukhus, Norrtälje Sjukhus med akutmottagning som ligger centralt intill Esplanaden.

Omsorg & skolor

Bostäderna

I Lommarstranden kommer flerbostadshus i olika former att uppföras. Från mindre ”Skogsvillor” med mindre antal bostäder per huskropp, till större flerfamiljshus. 

Husen kommer att placeras på olika höjder i området och få en naturnära kontakt och vackra utblickar mot sjön Lommaren och Norrtälje stad. 

Bostäderna

Vision om Lommarstranden

Norrtälje kommun har tillsammans med arkitekten vision om att skapa en ny hållbarstadsdel med ett unikt läge invid sjön Lommaren.

Vision om Lommarstranden