Barkarbystaden

På det gamla flygfältet i Barkarby växer nu Barkarbystaden upp, en helt ny stadsdel i Järfälla kommun. De historiska byggnaderna, som exempelvis det gamla flygledartornet, hangaren och landningsbanan, kommer att bevaras och bli unika landmärken för stadsdelen.

Redan idag bor här drygt 5 000 personer och när allt står färdigt år 2032 räknar man med omkring 30 000 invånare som tillsammans utgör ett levande myller bland bostäder, arbetsplatser, skolor, sjukhus, hotell, shopping, service, idrott och kultur. Dessutom blir Barkarbystaden en modern knutpunkt för nordvästra Stockholms kollektivtrafik med tunnelbana, busstorg, pendeltåg samt regionaltågstation. Redan idag finns här världens första självkörande elbussar i reguljär linjetrafik.

Ett nytt kvarter i Barkarbystaden

I Barkarbystaden III, kvarter 17, utvecklar vi de fyra bostadsrättsföreningarna Volt, Watt, Ampere och Ohm.

Vår målsättning är att skapa ett kvarter som innehåller många av boendets klassiska kvaliteter men som omtolkats till ett nutida sammanhang. Utöver att bygga med social och ekologisk hållbarhet som ledstjärna, har vi med en enkel och rationell grundgestalt som utgångspunkt, varierat husen med sobra, hållbara material och kulörer i en naturskala.

Ett nytt kvarter i Barkarbystaden

Gemensam, grön gård för möten mellan människor

Den slutna och grönskande innegården ger de boende, utöver lägenheternas balkonger och uteplatser, en privat och lummig oas att vistas i som kontrast till det intilliggande stadslivet.

Här planerar vi att uppföra ett gemensamt orangeri och gröna platser för umgänge som främjar mötet mellan människor.

Gemensam, grön gård för möten mellan människor

Kommunikationer

I Barkarby pågår unika satsningar på infrastruktur; nya tunnelbanestationer, Förbifart Stockholm och en helt ny regionaltåg station. Här kommer tunnelbana, bussar, pendeltåg, regionaltåg, E18 och Förbifart Stockholm skapa ett nav för kommunikationer som utvidgar och knyter samman Stockholmsregionen med Mälardalen. Här finns också närheten både till Bromma flygplats och Arlanda och resten av världen.

2026 kommer du enkelt att kunna välja mellan tunnelbana, pendeltåg, buss och regionaltåg för att ta dig norrut, västerut eller till Stockholms innerstad. Men, redan nu är det enkelt att resa till Barkarby med buss, pendeltåg, bil eller varför inte med Sveriges första BRT-linje. Dessutom har Barkarbystaden sina helt egna självkörande bussar.

Kommunikationer

Service & skolor

I Barkarbystaden finns det mesta redan på plats. Här hittar du allt som gör vardagen enklare eller sätter guldkant på tillvaron. Här finns mångfalden i allt från livsmedelsaffärer, restauranger, shopping, service, kultur, idrott och fritid.

Barkarby handelsplats är en av Sveriges största och mest välbesökta handelsplatser. Här hittar du bland annat Stockholm Quality Outlet Barkarby , Ikea och de flesta stora välkända affärer som säljer heminredning, sport, mode, hemelektronik och vitvaror.

I Barkarby finns förskolor, grundskolor och högre utbildning med i planeringen från början. Lärandet är en viktig nyckel för att skapa ett bra samhälle. Här byggs för bra lärandemiljöer med höga krav på miljö- och hälsa. Herrestaskolan i Barkarbystaden är ett bra exempel på kommunens höga ambitioner.

I dag finns fyra kommunala förskolor i Barkarbystaden:

Service & skolor

Fritid & nöje

I Barkarby finns alla förutsättningar att fylla livet, vid sidan om jobb och skola, med spännande fritidsaktiviteter, mat, shopping, natur- och kulturupplevelser.

Här i Barkarby finns det bästa av två världar: en myllrande stadsmiljö och naturen precis runt knuten.

Oavsett vad du är sugen på i restaurangväg så finns det runt hörnet. Här kan du lätt smita ner på den lokala restaurangen, ringa efter favorithämtmaten eller handla precis de där råvarorna som du behöver till helgens middag med släkt och vänner.

I Barkarby är det aldrig långt till naturupplevelsen, gymmet eller kulturaktiviteten. Här finns ett brett utbud av förenings- och friluftsaktiviteter. I takt med att Barkarby växer kommer kultur, konst- och musikscenen att hitta nya spännande former.

Fritid & nöje

Vision om Barkarbystaden

Barkarby är navet där det nya Stockholm växer fram. Här lever, möts och arbetar en mångfald av människor i en energifylld, hållbar och dynamisk stadsmiljö. Barkarby är en urban plats där ett aktivt, hälsosamt och framåtlutat liv bor granne med natur, kultur och nya upplevelserika mötesplatser. I Barkarby finns den nya tidens handel och restauranger, här finns den effektiva infrastrukturen som framtidssäkra ett flexibelt och berikande liv för kommande generationer människor och företag.

Vision om Barkarbystaden